CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ



Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το ρατσισμό και τον εθνικισμό που διακατέχει σήμερα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.
Ρατσισμός είναι η αντίληψη με βάση την οποία μια ομάδα ή ένας λαός θεωρεί τον εαυτό του βιολογικά και πνευματικά ανώτερο και αντιμετωπίζει όλους τους άλλους υποτιμητικά,ως κατώτερους.Έτσι δημιουργούνται οι φυλετικές διακρίσεις και τα μίση.
Με τη δημιουργία σύγχρονων κρατών εμφανίστηκε ο εθνικός ρατσισμός που στηρίχτηκε σε ιστορικούς λόγους και στο σοβινισμό.
Επίσης οι αντιπαλότητες μεταξύ διαφόρων θρησκευτικών δογμάτων παίρνουν μορφή ρατσιστικής προκατάληψης.
Ένα άλλο σύγχρονο φαινόμενο ρατσισμού είναι η προκατάληψη σε βάρος διάφορων μειονοτήτων και προσφύγων.
Τελικά σήμερα που έχουμε τόσα υλικά αγαθά έχουμε απορρίψει κάθε συναισθηματική συμπεριφορά και σχέση με τους συνανθρώπους μας.Διαμορφώνουμε έτσι ρατσιστικές προκαταλήψεις σε βάρος ανθρώπων και τους απομονώνουμε.Ο λεγόμενος κοινωνικός ρατσισμός.
Υπό αυτή την έννοια κοιν. ρατσισμός είναι η προκατάληψη για τους χρήστες ναρκωτικών, για τους φορείς του AIDS,για πρώην κατάδικους,η ανισότητα αντρών γυναικών,η περιφρόνηση των αναλφάβητων,η κοροϊδία για τους πνευματικά καθυστερημένους,η προκατάληψη για τους ομοφυλόφιλούς.
Όταν η κοινωνία συντηρεί και καλλιεργεί τέτοιες αντιλήψεις τότε καταλύεται η ελευθερία αλλά και κάθε ηθική συνείδηση.
Η εποχή μας διαθέτει καταπληκτικά μέσα και δυνατότητες.Οι άνθρωποι σήμερα έχουν όλες τις προυποθέσεις να είναι ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ και ΨΥΧΙΚΑ καλλιεργημένοι.Παρ'όλα αυτά όμως ο ρατσισμός υπάρχει,καλλιεργείται,αναπαράγεται και οδηγεί τον πολιτισμό μας προς τα πίσω επιφέροντας ηθική και πνευματική κρίση που μόνο κακό μας κάνει.
Ας αναθεωρήσουμε λοιπόν το πρότυπο της ζωής μας.Ας καλλιεργήσουμε τη ψυχή και το πνεύμα μας ώστε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι με όλη τη σημασία της λέξης αναζητώντας την ευτυχία όχι μόνο στα υλικά αγαθά αλλά και στις ανθρώπινες σχέσεις