CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Η χρονιά του 2009 σε εικόνες...

15 Ιανουαρίου: Η πτήση 1549 προσγειώνεται στον ποταμό Χάντσον

Η πτήση 1549 της US Airways από τη Νέα Υόρκη με προορισμό τη Σάρλοτ προσκρούει σε σμήνος με πουλιά λίγο μετά την απογείωση του αεροσκάφους που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ηλεκτρισμού πάνω από την πόλη της Νέας Υόρκης. Χάρη στη γρήγορη σκέψη απ' το προσωπικό της πτήσης και ειδικότερα απ' τον 57χρονο πιλότο Τσέσλι "Σάλι" Σάλενμπεργκερ, το αεροπλάνο προσγειώνεται με επιτυχία στον ποταμό Χάντσον. Οι 155 επιβάτες βγαίνουν με ασφάλεια απ' το αεροσκάφος και τρεις μέρες μετά ανασύρεται απ' τον ποταμό η άτρακτός του.

Ιανουάριος: Απαγωγή Παναγόπουλου

Τον Ιανουάριο του 2009 η κινηματογραφική απαγωγή του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου συγκλονίζει την Ελλάδα. Κάποιες μέρες αργότερα οι απαγωγείς αφού παίρνουν τα λύτρα αφήνουν τον επιχειρηματία ελεύθερο.

22 Φεβρουαρίου: Όσκαρ

Με το Slumdog Millionaire να κερδίζει οκτώ βραβεία (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου, φωτογραφίας, μοντάζ, μουσικής, τραγουδιού και ηχητικού μοντάζ) ολοκληρώθηκε η ετήσια τελετή απονομής των Όσκαρ στο Χόλιγουντ. Σε Κέιτ Ουίνσλετ και Σον Πεν απονεμήθηκαν τα βασικά βραβεία ερμηνείας ενώ ο αδικοχαμένος Χιθ Λέτζερ κέρδισε το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου.

6 Απριλίου: Ο σεισμός της Λάκουιλα

Τουλάχιστον 308 είναι οι νεκροί και 1.500 τραυματίες από ισχυρότατο σεισμό 6,3 βαθμών της κλίμακας (τον χειρότερο απ' το 1980) Ρίχτερ στη Λάκουιλα της Ιταλίας. Η κυβέρνηση της χώρας κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η αρχαιότητα της πόλης αλλά και το γεγονός ότι τα παλιά της κτίρια είχαν "κουνηθεί" από μικρότερους σεισμούς δυο μέρες νωρίτερα συνέβαλαν στη μεγάλη αυτή καταστροφή. Περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Απρίλιος: Η γρίπη των χοίρων εντοπίστηκε

Μια μετάλλαξη του ιού της γρίπης των χοίρων η οποία προσβάλλει τον άνθρωπο βρέθηκε στην πόλη Βέρακρουζ του Μεξικό και αμέσως ονομάστηκε "η γρίπη των χοίρων". Μέχρι το τέλος του μήνα ο ιός έχει εισέλθει στην Ευρώπη και στις 11 Ιουνίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει πανδημικό το κύμα μεταδόσεων που θα ακολουθήσει. Με την ολοκλήρωση του χρόνου, λιγότεροι από 10.000 θάνατοι παγκοσμίως έχουν επιβεβαιωθεί ότι προήλθαν απ' τον Η1Ν1 αριθμός μικρότερος από τον αντίστοιχο που συνδέεται με την κοινή γρίπη.

18 Μαίου: Το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα

Ο πρόεδρος Μαχίντα Ραγιαπάκσε ανακοινώνει επίσημα στο Κοινοβούλιο το τέλος του εμφυλίου πολέμου, έπειτα από 26 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του πολέμου υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι.

1 Ιουνίου: Πτήση της Air France συντρίβεται πάνω απ' τον Ατλαντικό

Η πτήση 447 της Air France από το Rio de Janeiro με προορισμό το Παρίσι εξαφανίζεται απ' τα γαλλικά ραντάρ λίγο αφότου έχει βγει απ' τον εναέριο χώρο της Βραζιλίας. Σαράντα λεπτά αργότερα μια σειρά από σήματα κινδύνου εκπέμπονται απ' το αεροσκάφος. Δεν υπάρχει κανένα άλλο ίχνος απ' την πτήση μέχρι τις 6 Ιουνίου όταν οι έρευνες διάσωσης στην περιοχή βρίσκουν δυο πτώματα και κομμάτια του αεροσκάφους περίπου 1000 μίλια βόρεια των ακτών της Βραζιλίας. Στις 27 Ιουνίου οι έρευνες σταματούν και μόλις 51 απ' τα 228 πτώματα έχουν ανασυρθεί. Πρόκειται για το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα μετά την πτήση 587 της American Airlines το Νοέμβριο του 2001.

1 Ιουνίου: Η General Motors κηρύσσει πτώχευση

Η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία αυτοκινήτων στον κόσμο και η πρώτη σε πωλήσεις σε όλο τον κόσμο για 77 χρόνια κηρύσσει πτώχευση με αίτημα που κατέθεσε στο αρμόδιο δικαστήριο της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης. Παρά την οικονομική ενίσχυση που δέχθηκε από την αμερικανική και καναδική κυβέρνηση και τις περικοπές, η θρυλική GM δεν μπόρεσε να ανακάμψει. Το Δεκέμβριο του 2009, βέβαια, μια νέα εταιρία GM αναγεννάται απ' τις στάχτες της απαλλαγμένη απ' τα χρέη του παρελθόντος αλλά ο αντίκτυπος της πτώχευσης στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου παραμένει υπολογίσιμος και η αβεβαιότητα στον κλάδο πολύ μεγάλη.

12 Ιουνίου: Προεδρικές εκλογές στο Ιράν

Πρόεδρος της χώρας επανεκλέγεται ο Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ, παρά την απαίτηση από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης , Μιρ-Χοσεΐν Μουσαβί, να καταμετρηθούν ξανά οι ψήφοι. Γίνεται λόγος από μέρους της αντιπολίτευσης περί νουθεσίας του αποτελέσματος και μαζικές διαμαρτυρίες λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του Ιράν με αποτέλεσμα οι συλλήψεις να υπολογίζονται στις 4.000. Πολλά από αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα καταγράφηκαν σε ερασιτεχνικές κάμερες και διανεμήθηκαν στο Ίντερνετ - πιο χαρακτηριστική η περίπτωση του θανάτου της Νέγκα Άγκα-Σολτάν από επίθεση που δέχθηκε ενώ διαμαρτυρόταν που τραβήχτηκε σε βίντεο.

25 Ιουνίου: Ο θάνατος του "βασιλιά"

Ο πιο δημοφιλής τραγουδιστής στον κόσμο, ο βασιλιάς της ποπ μουσικής Μάικλ Τζάκσον αφήνει την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Λος Άντζελες από ανακοπή καρδιάς που οφείλεται μάλλον στην υπερβολική χρήση ηρεμηστικών χαπιών. Λίγες εβδομάδες αργότερα επρόκειτο να ξεκινήσει μια σειρά συναυλιών που ο ίδιος έλεγε ότι θα είναι η τελευταία του.

7 Αυγούστου: Τυφώνας χτυπάει την Ταϊβάν

Ο τυφώνας "Μορακότ" πλήττει την Ταϊβάν, με 1 νεκρό και 4 αγνοουμένους. Εν συνεχεία κατευθύνεται προς την Κίνα.


26 Σεπτεμβρίου: Ο Ρόμαν Πολάνσκι συλλαμβάνεται

Συλλαμβάνεται στη Ζυρίχη όπου και πήγε για να παραλάβει βραβείο από κινηματογραφικό φεστιβάλ ο Πολωνός σκηνοθέτης και κάτοχος βραβείου Όσκαρ Ρομάν Πολάνσκι για ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από τις ΗΠΑ πριν 31 χρόνια και αφορούσε στον βιασμό ενός 13χρονου κοριτσιού. Πολλοί συνάδελφοί του στέκονται στο πλευρό του την ώρα που εκείνος αρνείται τις κατηγορίες - όπως έκανε και στο παρελθόν - και εντείνει τις προσπάθειές του για να μην εκδοθεί στις αμερικανικές αρχές.

1 Δεκεμβρίου: Σε ισχύ η συνθήκη της Λισαβόνας

Η συνθήκη πάνω στην οποία στηρίζει τα θεμέλιά της η ενωμένη Ευρώπη από το 2001 και εντεύθεν και η οποία είχε απορριφθεί από Γάλλους και Ολλανδούς το 2005 και απ' τους Ιρλανδούς το 2008 τίθεται σε ισχύ. Είχε προηγηθεί η αποδοχή της σε νέο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία τον Οκτώβρη με ποσοστό 67%. Το εάν αυτή η νέα συνθήκη θα σημοτοδοτήσει μια νέα και ουσιαστική αρχή για την Ευρώπη μένει να φανεί.


Για περισσότερες εικόνες από άλλες χρονιές επισκεφτείτε το ΜSN....