Χτές, 20 Νοεμβρίου, ήταν η παγκόσμια μέρα των δικαιωμάτων των παιδιών. Μια μέρα που μας φέρνει αντιμέτωπους με τα όνειρα των παιδιών για ένα καλύτερο αύριο, για ίσες συνθήκες διαβίωσης σε έναν καλύτερο κόσμο. Μας φέρνει όμως και αντιμέτωπους με την εξοργιστική πραγματικότητα. Χιλιάδες παιδιά καθημερινά κακοποιούνται, πέφτουν θύματα σεξουαλικής και εμπορικής εκμετάλευσης. Δεδομένα της ένδυσης, σίτισης, διασκέδασης και τρόπων επικοινωνίας που πρέπει να προσφέρονται σε ένα παιδί, καταλύονται όταν αναφερόμαστε στην κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες χώρες του Τρίτου αλλά και σε αρκετές του Δυτικού Κόσμου.
Η παιδική ηλικία είναι μια ξεχωριστή περίοδος στη ζωή του καθενός. Τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να μαθαίνουν και να παίζουν μέσα στην οικογένειά τους και σε έναν ευρύτερο περίγυρο ενηλίκων που νοιάζονται για αυτά, συντελόντας στην ανάπτυξη υγιών και παραγωγικών μελλοντικών γενιών.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε απο τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989, προσφερε ένα νέο ορισμό για την παιδική ηλικία με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν ο προάγγελος για σημαντικές προόδους στην πραγμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών στην επιβίωση, την υγεία και την εκπαίδευση μέσω της παροχής των στοιχειωδών αγαθών και υπηρεσιών. Επιπλέον, η αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης να δημιουργήσουμε ένα προστατευτικό περιβάλλον για να θωρακίσουμε τα παιδιά απέναντι στην εκμετάλλευση, την κακοποίηση και τη βία.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που έχει επικυρωθεί από 193 χώρες (η Ελλάδα την επικύρωσε το 1992) είχε θετική επίδραση στην ζωή εκατομμυρίων παιδιών και οδήγησε σε σημαντικές προόδους σε τομείς όπως η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας αυτών των υπηρεσιών, στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την παιδική προστασία και σε αυξημένες προσπάθειες για την προστασία των παιδιών από τις ένοπλες συρράξεις.
-Το 1990, 13 εκατομμύρια παιδιά πέθαιναν πριν τα 5 τους χρόνια. Ο αριθμός αυτός έχει πέσει τώρα στα 9,7 εκατομμύρια (2006) μείωση σχεδόν 25%.
-Πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε βελτιωμένη παροχή νερού μεταξύ του 1990 και του 2004 και περίπου 1,2 δισεκατομμύρια απέκτησαν πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής κατά την ίδια περίοδο.
-Ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες παγκοσμίως έχει πέσει κατά 26% μέσα στα τελευταία 4 χρόνια.
Όμως, παρά την πρόοδο, πολλά μένουν να γίνουν:
-Σχεδόν 50 εκατομμύρια γεννήσεις κάθε χρόνο δεν καταγράφονταν ληξιαρχικά, οι μισές στη Νότια Ασία.
-Περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύμα παράνομης διακίνησης και εμπορίας κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
-Περισσότερα από 250.000 παιδιά υπηρετούν ως στρατιώτες.
-Πάνω από 130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια που ζουν σήμερα έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.
-Περίπου 115 εκατομμύρια δεν πηγαίνουν σχολείο. Παγκοσμίως, πάνω από το 53% των παιδιών εκτός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι κορίτσια, που σημαίνει πως για σε κάθε 100 αγόρια εκτός σχολείου, αντιστοιχούν 115 κορίτσια.
Ας μη θυμόμαστε λοιπόν τα δικαιώματα των παιδιών μόνο στις 20 Νοεμβρίου, αλλά κάθε μέρα που περνάει.
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)