CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ



Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το ρατσισμό και τον εθνικισμό που διακατέχει σήμερα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.
Ρατσισμός είναι η αντίληψη με βάση την οποία μια ομάδα ή ένας λαός θεωρεί τον εαυτό του βιολογικά και πνευματικά ανώτερο και αντιμετωπίζει όλους τους άλλους υποτιμητικά,ως κατώτερους.Έτσι δημιουργούνται οι φυλετικές διακρίσεις και τα μίση.
Με τη δημιουργία σύγχρονων κρατών εμφανίστηκε ο εθνικός ρατσισμός που στηρίχτηκε σε ιστορικούς λόγους και στο σοβινισμό.
Επίσης οι αντιπαλότητες μεταξύ διαφόρων θρησκευτικών δογμάτων παίρνουν μορφή ρατσιστικής προκατάληψης.
Ένα άλλο σύγχρονο φαινόμενο ρατσισμού είναι η προκατάληψη σε βάρος διάφορων μειονοτήτων και προσφύγων.
Τελικά σήμερα που έχουμε τόσα υλικά αγαθά έχουμε απορρίψει κάθε συναισθηματική συμπεριφορά και σχέση με τους συνανθρώπους μας.Διαμορφώνουμε έτσι ρατσιστικές προκαταλήψεις σε βάρος ανθρώπων και τους απομονώνουμε.Ο λεγόμενος κοινωνικός ρατσισμός.
Υπό αυτή την έννοια κοιν. ρατσισμός είναι η προκατάληψη για τους χρήστες ναρκωτικών, για τους φορείς του AIDS,για πρώην κατάδικους,η ανισότητα αντρών γυναικών,η περιφρόνηση των αναλφάβητων,η κοροϊδία για τους πνευματικά καθυστερημένους,η προκατάληψη για τους ομοφυλόφιλούς.
Όταν η κοινωνία συντηρεί και καλλιεργεί τέτοιες αντιλήψεις τότε καταλύεται η ελευθερία αλλά και κάθε ηθική συνείδηση.
Η εποχή μας διαθέτει καταπληκτικά μέσα και δυνατότητες.Οι άνθρωποι σήμερα έχουν όλες τις προυποθέσεις να είναι ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ και ΨΥΧΙΚΑ καλλιεργημένοι.Παρ'όλα αυτά όμως ο ρατσισμός υπάρχει,καλλιεργείται,αναπαράγεται και οδηγεί τον πολιτισμό μας προς τα πίσω επιφέροντας ηθική και πνευματική κρίση που μόνο κακό μας κάνει.
Ας αναθεωρήσουμε λοιπόν το πρότυπο της ζωής μας.Ας καλλιεργήσουμε τη ψυχή και το πνεύμα μας ώστε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι με όλη τη σημασία της λέξης αναζητώντας την ευτυχία όχι μόνο στα υλικά αγαθά αλλά και στις ανθρώπινες σχέσεις

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ανάρτηση είναι υπέροχη!Εκφράζεις με απλά λόγια ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για το οποίο θα έπρεπε να ενδιαφερθούμε ιδιαίτερα!Ολοι είμαστε και θα είμαστε ίσοι ανεξάρτητα από τις φυσικές διαφορές, όπως είναι το χρώμα του δέρματος!Ηθελα και εγώ να γράψω κάτι παρόμοιο, αλλά τα λίγα και γεμάτα με οδυνηρή πραγματικότητα λόγια σου,με εκφράζουν απόλυτα!

mystery girl είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Flora είπε...

Κορίτσια,
συγκινήθηκε ειλικρινά με τη φωνή του παιδιού από το Κουρδιστάν.
... Ήρθαμε στην Ελλάδα γιατί είναι... καλή...
Πού είναι η καλοσύνη μας, άραγε;
Έρχονται εδώ άνθρωποι από άλλες, πιο φτωχές χώρες από τη δική μας, με την ελπίδα...
Ξεχάσαμε, μου φαίνεται, πως κι οι παππούδες μας με την ίδια ελπίδα κι ένα μπόγο στην πλάτη έφευγαν και πήγαιναν Γερμανία ή Αμερική πριν λίγα χρόνια...
Η ευμάρεια. Αυτή τυφλώνει τον άνθρωπο.
Η ανέχεια ανοίγει καρδιές.
Θυμηθείτε τις παλιές ελληνικές ταινίες... Τότε οι άνθρωποι μπορεί να μην είχαν τα λεφτά και τις ανέσεις που έχουμε σήμερα. Είχαν όμως φιλότιμο. Ανοίγανε το σπιτικό τους και μπάζανε μέσα τον ξένο. Τον φιλεύανε μ' ό,τι είχανε.
Σήμερα τον ξένο τον φοβόμαστε. Και δυστυχώς πολλές φορές τον κάνουμε στην άκρη σαν να 'ναι μίασμα. Αλλά ακόμα κι αν δεν φερόμαστε "ρατσιστικά" (λόγω του ότι έχουμε κάποια "κουλτούρα" ας πούμε ή πραγματικά καλή διάθεση) συχνά αδιαφορούμε γι' αυτούς. Δεν μας καίγεται καρφάκι που το παιδάκι από το Κουρδιστάν δεν έχει ρεύμα και κρυώνει. Αρκεί να'ναι all star τα παπούτσια μας, μην και μας στραβοκοιτάξει κανείς στο σχολείο...
Φταίμε κι εμείς που αυτός κρυώνει. Έτσι νιώθω. Αν τον αγαπάγαμε στ' αλήθεια, κάτι θα είχαμε κάνει. Ως κοινωνία...

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτική ανάρτηση!Μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν είμαστε στα αλήθεια άνθρωποι,με όλη τη σημασία της λέξης.
Γιατί κατά τη γνώμη μου όταν αφήνουμε ανθρώπους να ζουν σε τέτοιες συνθήκες
δεν αξίζει να λεγόμαστε άνθρωποι.
Είναι από άλλη χώρα, έχουν διαφορετικό πολιτισμό,αλλά παραμένουν άνθρωποι και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ούτε στιγμή.Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.Αυτό είναι λοιπόν το καλύτερο που έψαχναν;
Και όπως είπε και η κ.Φλώρα πριν λίγα χρόνια έφευγαν χιλιάδες από την Ελλάδα αναζητώντας αυτό το καλύτερο αύριο.
Και πέσαμε και εμείς θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς και προκαταλήψεων.Αλλά φαίνεται πως ξεχάσαμε τις ταμπέλες των εστιατορίων που έγραφαν με μεγάλα γράμματα "ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ" και την ντροπή που νιώθαμε στο άκουσμα αυτών των λέξεων.
Ξεχάσαμε πως είναι να ζεις στο περιθώριο χωρίς να έχεις κάνει τίποτα,απλά επειδή γεννήθηκες διαφορετικός.
Και πιστέψτε με δεν είναι καλό να ξεχνάμε.....

Ιφιγένεια είπε...

Καλως σε βρήκα !! Πολύ ωραίο το blog !!!
Οσο για τον ρατσισμό , είναι πραγματικά μάστιγα ...
Όμως είμαστε όλοι άνθρωποι ... και πάντου υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί ...

mystery girl είπε...

Αγαπητές μου κυρίες Φλώρα και Ιφιγένεια και αγαπημένη μου φίλη guitar_fairy θέλω να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια.Επίσης θέλω να πω ότι συμφωνώ και με τις δικές σας απόψεις για το θέμα του ρατσισμού.

Unknown είπε...

wraia anarthsh....eimai enantia tou ratsismou alla to mono pou mou thn spaei einai oti kapoioi allodapoi erxontai sthn xwra mas kai enoxloune olous tous upoloipous...se tetoies periptwseis ginomai ratsisria...sorry kiolas alla o ka8enas na paei sthn xwra tou k na kanei oti 8elei....

mystery girl είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
mystery girl είπε...

Αγαπητές μου φίλες pimlia και crazy guitarlover θέλω να ευχαριστήσω κι εσας για τα σχόλιά σας και να σας πω ότι οι απόψεις σας για το θέμα του ρατσισμού με βρίσκουν σύμφωνη.